Hogy kapcsolódik a funkcionális medicina és az aromaterápia?

A funkcionális medicina eszköztára és megértése egy olyan lehetőséget jelent számunkra, amellyel a lehető leghatékonyabban tudjuk a saját kezünkben tartani az egészségünket, az életünk minőségét.

Megtanuljuk, hogy összefüggéseiben hogyan kapcsolódik egymáshoz az életmód egyes területeinek aktuális állapota, az egyes változásoknak milyen hatása van az adott területre és az hogyan befolyásolja az EGÉSZséget.

Ha megértjük a működésünket, sokkal kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a környezeti hatásoknak ill. azokat hatékonyabban tudjuk kezelni. 

Megtapasztalhatjuk azt is, hogy egy-egy tünet „kezelésére” nem csupán egy célzott gyógyszeres lehetőség áll rendelkezésünkre, hanem számos más lehetőség közül választhatunk, amik a tünet csökkenéséhez, vagy megszűnéséhez vezethetnek a gyökérok feltárásán és megoldásán keresztül, és az is reálisan elvárható, hogy nem lesz szükség a gyógyszer használatára.

Figyelembe kell vennünk azonban azt is, hogy ebben a világban, amiben jelenleg élünk, jelen környezeti hatások mellett nagyon nehéz, vagy lehetetlen megvalósítani, hogy teljesen optimális élettérben létezzünk.

Ha az életmód minden területét tökéletesre csiszoltuk, és azzal együtt lépünk ki az utcára, a mindenhol jelenlévő elektroszmog, vagy egyéb levegőszennyeződés máris hatással van ránk, ahogy a mindenhol jelenlévő permetszerek, gyomirtók hatása, amelyet akkor sem tudunk elkerülni, ha mi magunk csak tiszta élelmiszert fogyasztunk, és sokáig lehetne még sorolni azokat a környezeti hatásokat, amiket nem tudunk elkerülni.

Éppen ezért szükséges, hogy az optimális működésünk támogatása érdekében olyan eszközt vegyünk igénybe, amely a lehető legtisztább, legtermészetesebb, leghatékonyabb és mellékhatásoktól mentes.

Vitaminok, ásványi anyagok tekintetében keressünk nagy tisztaságú, biológiailag jól hasznosuló, összetételében nekünk megfelelő termékeket.

A terápiás hatású esszenciális olajok minden más kihívásunkra választ adhatnak. 

Hatóanyagtartalmuk egyaránt hatással van nemcsak a fizikai, de a szellemi, érzelmi állapotunkra is. Molekulaméretük annyira kicsi, hogy áthatolnak a sejtfalon és a vér-agy gáton is, tehát hatásuk gyors és sejt szinten jelenik meg.

Összetételük tiszta, használatuk mellékhatás mentes, maga az illóolaj nyom nélkül kiürül a szervezetből, és ott fejtik ki hatásukat, ahol arra szükség van.

Néhány egyszerű példa a funkcionális medicina és az esszenciális olajok együttes alkalmazására:

 1. Alvásproblémák megoldása
  1. rendezzük a cirkadián ritmusunkat, tudatosan azonos időben fekszünk le és kelünk fel
  2. reggel a lehető leghamarabb természetes fényre, szabad levegőre megyünk – élénkít
  3. az intenzív testmozgást a délelőtti órákban végezzük
  4. esti órákban nem tesszük ki magunkat stimuláló hatásoknak, TV, kékfényű képernyő, kv, alkohol stb
  5. tudatosítjuk az étkezésünk összetételét, minőségét, időbeniségét
  6. napközben tudatosan alkalmazunk stresszkezelési technikákat, pl légzőgyakorlatot – ezt kiegészítjük olyan esszenciális olaj belégzésével, amely elősegíti a vér oxigenizálását, ezáltal oldja a görcsöket és elősegíti az áramlást a testben
  7. mindezek támogatására esti órákban nyugtató, relaxáló hatású esszenciális olajat alkalmazunk
  8. lefekvés előtt alvástámogató esszenciális olajat alkalmazunk
  9. éjszaka alvássegítő esszenciális olajat párologtatunk ( hideg párologtatás)
 1. Mozgásszervi probléma, pl. derékfájás
  1. ebben az esetben elsődleges lehet, hogy olyan esszenciális olajat használjunk, amely gyors fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatásával lehetővé teszi, hogy visszaszerezzük a mobilitásunkat
  2. az életmód területeinek felülvizsgálatával átalakítjuk elsősorban a testmozgás, a stresszkezelés, táplálkozás területeit. Minél optimálisabban használjuk a testünket, annál kevésbé fordulnak elő fizikai sérülések, húzódások, ízületi fájdalom. 

Az aromaterápia segítségével érzelmi állapotainkat is támogathatjuk, de egyéb területeken is számíthatunk a segítségükre:

 • serkentők – gondolkodás, tanulás, fókusznövelés elősegítése
 • hangulatemelők – enerváltság, fásultság megszűntetése
 • nyugtatók – segítenek aktiválni a paraszimpatikus idegrendszert
 • hormonális hatás – támogatják a hormonrendszer egyensúlyát
 • motiválók – céltalanság, fókusz hiányának leküzdése
 • vírus- és baktériumölők – külső- és belső környezetünk „tisztántartása”
 • gyulladáscsökkentők – bármely lokális, vagy szisztémás gyulladásra
 • fájdalomcsillapítás – akut, vagy krónikus fájdalom esetén
 • és számos egyéb területén a kihívásoknak.

A funkcionális medicina és az esszenciális olajok együttes alkalmazása egy olyan természetes, hatékony és erőteljes kombináció, melyek alkalmazásával az életünk számos területén jelentkező kihívásokra tudunk tiszta, vegyszermentes megoldást találni.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

Oszd meg az idővonalon!
Küldd el valakinek e-mailben!
Oszd meg a LinkedIn-en!
Küldd át valakinek üzenetben!